Friday, March 20, 2009

it was nearly a tragedy


Yesterday, the celebration had nearly turned into a tragedy. Majlis bacaan yassin di rumah baru along and kak Razia (my bro n my lovely sis in law), yang ceria dengan gelak ketawa dan riuh dengan suara mesra berbicara selepas tamat bacaan yassin, digemparkan dengan jeritan "api~~api~~~". (goshh!seyes cam drama plak aku cite.hehe).

yeaaa... so that was it. tengah aku sibuk memotong puding laici dan along sibuk mengisi kuah mee kari ke dalam pinggan, acik datang sambil bertanya, "bau apa ni?".

serta-merta, aku terus terpandang pinggan di atas dapur yang di bawahnya ada nyalaan api berwarna jingga".

aku yang memang senang gelabah terus terjerit, "api!!".

along terkejut lalu terlompat dan terus membuka kabinet bawah tempat simpanan gas. akibat tindakan refleks abang aku yang pantas membuka pintu kabinet, api jingga yang marak menyerbu keluar dari ruang itu dan mengakibatkan semua yang berada di dapur turut terlompat sama. aku yang terkejut melihat api besar marak keluar dari kabinet betul2 sebelah aku terus terlepas semua barang dalam genggaman dan berlari sembunyi di tepi fridge.

abah yang mendengar suara riuh-rendah di dapur terus meluru dari arah ruang tamu dengan kelajuan supersonic. mama yang sebelum itu sibuk dengan macam2 hal terus tergamam di sebelah washing machine. atok yang baru beberapa saat sebelum riuh bertanya itu ini tiba-tiba terkocoh-kocoh cuba membuka pintu yang berkunci. kak Ida yang sibuk mengisi mee terlompat dari duduk dan terus berdiri pegun di sebelah kak Razia di sebalik pintu bilik.tapi paling tak boleh blah, adik aku Nani yang sebelum itu sibuk menolong kak Ida terus bangun berlari menuju ke depan dengan niat mau merangkak keluar ikut sliding door.

dalam keadaan semua orang statik, acik terjerit2 menyuruh sesiapa saja membuka pintu dapur. tapi ternyata, wanita-wanita yang berada di dalam keadaan panik tidak seorang pun mampu bergerak dan lantas, acik sendiri yang lari membuka pintu.

manakala along pula, selepas lompatan kijang yang dilakukan awal tadi, terus menghulurkan tangan membuka penutup gas. acik pulak dengan pantas menarik paip washing machine dan memberi arahan "tepi tepi nak bukak ayaq ni~~!!". tapi yang best nya time tu, abah sempat tarik periuk besar berisi kuah kari untuk diselamatkan dari dimasuki air. akibatnya, tangan abah melecur.

alhamdulillah, gas tidak meletup dan rumah tidak terbakar. tapi selepas kejadian semua terkaku sebentar dan yang pasti, seluruh badan aku was shaking!!!seyes takut. seyes cuak!!!!

banana twist

Here, I wanna share with you a recipe of something which never fail to make me smile. Before, when I was young mom always made this for me. Though she didn't have the intention of making it, I would personally asked her to make it. Coz I truly madly deeply in love with it.


It's...................pisang twist as been called by mom but it's banana twist as been called by me. hehe.

Owh~~It's a bless for being able to be in the kitchen again. It's been a while since my last cook as living in IPBA prohibited me from cooking. But being at home this time, I only make simple meals like fruit salad, fried vege and banana twist. (nampak sangat malas~~~huhu. alasan? sebab kat aussie dulu dah selalu masak so balik malaysia nak senang lenang =p)

Okay okay. Enough with words. Here we go!!!

1) sesikat pisang emas.
2) uli tepung gandum + mentega + air garam sampai sebati and buat dough kecik2 bulat2 comel2 cmni. (agak2 jela ehhh brape banyak tepung sume tu coz my cooking principle says...the best texture is felt by your bare fingers.hehe)


3) lenyek/gelek dough tadi sampai rata dan potong petak (tebal dan size ala2 cheddar cheese).
4) letak pisang emas yang telah dibelah dua dan pakaikan baju kepadanya iaitu dengan membalut badan pisang dengan menggunakan dough yg diuli menjadi seperti cheddar cheese tadi.


5) goreng dengan menggunakan api perlahan untuk mengelak gelembung2 udara berupa kotdk hodoh dan gaulkan di dalam gula icing.
6) tada!!!!! sedia untuk disantap~~~

Wednesday, March 18, 2009

leka nya kamu wahai gadis

bangun pagi ------------------------------> aku hepi banget. sebab celik2 mata kaklong balik. Rizq balik. paksu maksu n cousin2 sume singgah umah before balik kl.

aku hepi banget. bila Rizq peluk aku. bila Rizq kiss aku.

aku hepi banget. bila Rizq boleh aku bawak berjalan. holding hands sambil cakap2 comel.

aku hepi banget. bila Rizq makan disuap oleh aku. bila Rizq minum dikemudi aku.

aku hepi banget. bila Rizq tidur bersandarkan aku dalam kereta. bila Rizq tidur dengan aku bergulung dovet.

malam menjelma --------------------------> aku sedih banget. bila Rizq memeluk goodbye dan kiss pipi kiri kanan tanda sayonara dan salam tangan bersama ciuman basah mengucap "see u!".

aku sedih banget. bila 2 jari kaki aku yang semalam ditembak nitrogen tadi menggelembung dan minta dicucuk dan dicuci lukanya.

aku sedih banget. bila aku online dengan niat untuk check e-mail sebelum tidur tapi aku ditegur rakan bertanyakan perihal assignment.

aku sedih banget banget amat~~~ bila tau banyak assignment aku tak buat lagi.

aku sedih banget banget amat~~~ bila aku sedar submission date semakin hampir tapi aku satu patah perkataan pun tak type lagi.

aku lagi lagi sedih banget banget amat~~~ bila aku sedar aku terlalu leka tidak sedar tugasan apa yang seharusnya aku selesaikan.

aku lagi lagi sedih banget banget amat~~~ bila aku tau malam ini tak mungkin aku isi dengan menghadap tugasan akademik.

aku lagi lagi sedih banget banget amat amat amat saiko~~~ bila aku tau esok aku lagi lagi sibuk!!!!!!!!!!!!!!!

proses hidup yang bakal aku lalui esok:
- bangun awal pagi pergi bayar bil internet.
- pergi bank buat card (kalau aku sempat)
- pergi atm check account.
- pergi tailor alter baju2.
- pergi salon (kalau sempat).
- pergi Juru tolong along pindah umah (ni macam perlu je eventho tau xde keje).
- pergi jemput bonda pulang kerja.
- membawa bonda ke pasar membeli barang untuk masak esoknye.

aku lagi lagi sedih banget banget amat amat amat saiko~~~ kerana aku tau esok pasti tidak ada walau seciput space pun untuk aku buat assignment.

aku sedih banget banget amat pikir pasal assignment tapi aku hepi banget banget amat bila aku tau esok Rizq akan aku jumpa lagi dan begitu jugak hari hari seterusnya dan cousin yang sudah 5 tahun tak ketemu akan diterbangkan khas dari England untuk aku Khamis ini.

My Lord... I know that I can't ask for more... for You have granted me with this blissful moment... surrounding me with these loving hearts. But if only time can be moved slower... ;p

Tuesday, March 17, 2009

Again, I've been tagged. But this time it's by my favourite blogger who has long abandoned her blogging routine. Yelaaa~~~ She was busy being a full time lover and part time traveler. But she's now back in Auckland and I bet she might be updating her blog quite regularly while she's still not fully occupied with studies and work. May she'll stay longer this time. Huhu. (cakap orang tapi diri sendiri pun malas gilerrrrrrr nak update) =p

FOUR NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:
Fathiah, Fath, Siti, Patayot =p

FOUR MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:
12 Jan, 24 Jan, 24 Sept, not yet discovered.

FOUR THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:
having dinner. finishing my MCQ. calling Sufi. watching tv.

FOUR WAYS TO BE HAPPY:
talking to mom n dad. shopping. eating. playing with cat.

FOUR GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:
any cute handphone (tak kisah sgt coz i'm not into gadget but i need another cellphone sometimes especially when texting with my foster parents in singapore). baju kurung batik chiffon (now i'm in d middle of collecting traditional costumes),romantic candle light dinner, a bouquet of roses.

FOUR OF YOUR FAVORITE HOBBIES:
Calling my parents. Shopping@Window shopping. Travelling. Food hunting.

FOUR PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:
fly me back to Aussie. UK, Venice, Germany.

FAVORITE DRINKS:
Hot choco, iced-choc, mango juice, smoothies.

FOUR THINGS ALWAYS FOUND IN YOUR BAG:
room keys, cash, id cards, bank cards.

FOUR FAVORITE COLORS:
white, pink, brown, grey.

TOP FOUR HANGOUTS:
room (be it in house or hostel), scud, midvalley (erk...tak rela ekceli tapi terpaksa sebab that's d fact), anywhere.

TOP FOUR U LOVE SO MUCH:
parents n granny. siblings. friends. myself.

TOP FOUR "THINGS" SPECIAL TO YOU:
family n friends. memories n experiences.

TOP FOUR WHO YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY:
asyi perasan bimbo.
ezat penonton setia anime.
soraya blogger entry panjang lebar.
fahizha si perindu suami.

TOP FOUR REASONS WHY YOU ANSWERED THIS SURVEY:
It's been a long while since Firus last tagged me. to get a kick start for the next updates. to loose myself from d academic strain. to revise myself.