Thursday, July 17, 2008

holiday 1:sydney

as being informed earlier, i was off to sydney and melbourne for nearly a fortnight.

day 1:brisbane-sydney

untuk impak lebih maksima,maka aku proceed in malay language.

pagi itu tepat pukul 6 aku,zaim,k.a. and acan amik cab pegi brisbane airport.itinerary sume ade kt aku.so aku ngn bangga nye cakap kt taxi driver tu, "domestic please". sampai je domestic terminal kitorang pun pegi la kat kaunter Jetstar(flight yg kitorang booked).since kitorang miskin so we just took Jetstar Saver Light which permitted us to only bring our hand-luggage up to 10kg.

nama pun first time naik Jetstar kan,so aku pun tanya la pmpuan yg duk jaga tmpt luggage tu.
"excuse me.are our luggages permitted to be carried into d flight?".
die jawab, "i'm afraid they're not.u have to place ur luggage in this box first and if it's fitted then u're allowed to bring it on".
so aku pun masukkan la beg aku yg 6kg tu dlm kotak tu tp tak muat???zaim,ka and acan dah takut2 dah.yang aku siap tendang2 beg aku kunun nk kasi muat kotak tu.tp xleh gak.
skali pmpuan tu mtk tgk aku nye itinerary.trus pmpuan tu ckp kitorang silap terminal.patutnye kitorang naik kt international terminal.bengong!!!!aku la tu yg bengong.sebab silap tgk.aku kan ignorant.nah amik awal2 pagi aku dah wat kecoh.nasib la awal lg.trus pegi lak tahan cab nk pegi international terminal yg agak jauh n tidaklah walking distanced itu.

lagi sekali incident bengong xleh blah terjadi.pakcik taxi ngamuk kt kitorang.aku yakin aku dah ckp dh before naik cab, "we're going to the international terminal".aku ckp la takut die xnk bwk sbb kn dekat so risaula kalo die rase x berbaloi.tapi pakcik itu rupanya pekak,die tak dengar.and dalam taxi, bile die tau kitorang ni just nk g international terminal die trus angin ahmar. die berleter kalah nenek aku. "what?u're taking me to the international terminal?why don't u just take a train?u're not giving me money.i've been waiting in the line and now you're bringing me to international?this is bullshit mate.can you see the cars there? (mase tu dh dkt nk smpai and byk taxi beratur tunggu giliran nk dpt customers and line tu aku tak nafikan,memang panjang).can u see the long line there?after this i will have to park myself at the end of the line and wait for my turn again.you're not giving me money".
damn!!!kitorang hangin gile.tapi what could we do?i'd said sorry and die terime sorry tu atas angin je.how would we know about his pathetic fact of life as a taxi driver?i know kesian pakcik tu.tapi jangan marah kitorang boleh?kitorang tatau.hence,bukan kitorang naik free.bayar even harga tak mahal sebab dekat.kalau aku kaya aku kasi lebih.tapi aku sendiri sengkek naik flight yang cheap fare.huh.
then benda bengong jadi lagi.since kitorang naik Jetstar yg nk g Osaka tp transit kt Sydney,so we didn't have to line up together with the other international passengers.tp ade domestic line.tp kitorang x nmpk.mase tu kitorang dh lmbt.supposedly we had to be at the gate by 9.20am tp mase tu dh 9.30am.kitorang duk beratur tunggu nk lepas immigration.bengongs.elok dah nak smpi kaunter baru perasan line domestic.tu pun aku yg tanya.trus berlari2 kitorang.dh final call dh kt gate.sampai 2jam awal,tp final call jugak.sadis okes.
tp kesadisan berakhir when i met amnah,asyi and niza!!!!!!!yeay!!!i met my girlfriends.to niza,it was my first time meeting her.she's a friend of amnah and asyi.she's cool!so leh je masuk.aritu,kitorang pusing2 sydney city je and malam tu lepak kt darling harbour.tapi xleh upload gmbr coz mlm tu kitorang dressed up x proper skit.hehe.
daaaa

Tuesday, July 15, 2008

how grateful we should be

i'd just rung my mum back home to inform that i'm back in brisbane.after 3days of arrival.i'm so not like before.ring home almost everyday.ok.enough of me being more and more ignorant.here's d story.

once mom mentioned about my neighbour, pakcik ****, i knew it right away that there might be a bad news. innalillah.... he's passed away. al-fatihah ke atas roh nya semoga dicucuri rahmat.

with that news, i directly could think of the new fact of life (a girl which i'm not intended of revealing herself, i name her kesuma in this blog), kesuma, his daughter is now formally an anak yatim piatu. i've never seen kesuma even she's my neighbour. the fact that i'm the type of a girl in door and so does she makes us have never been bumped into each other. yet i know so much about her. i always tell mom n granny that i wanna be friend of her but i always had no time when i was in malaysia last summer due to my hectic schedule as a dedicated tutor.

kesuma is in the same age of mine. she used to have a complete family with her father,mother and elder brother.the four of them lived happily in the house. even they were not a perfect family, still, they were happy. the father was physically incapable due to his sickness which resulted him to be half paralyzed and had to just be either on bed or in a wheelchair. the elder brother was mentally half incapable due to his over diabetics which resulted him to have unusual life by not being able to attend school and just be at home. and the mother was the one who acted as the breadwinner of the home working as a nurse.

tapi nasib malang mula menimpa apabila the mother dalam diam menderita barah payudara.disebabkan takut akan that fact of life dan tidak mahu merisaukan suami yang sakit dan anak-anak,maka si ibu mendiamkan diri until barah itu merebak sehingga ke tahap yang tidak boleh diselamatkan.aku ingat lagi.masa itu aku balik rumah sempena cuti masa aku masih di IPBA.tiba2 si abang yang baik hati sentiasa tersenyum dalam kecacatannya itu datang berlari ke rumah aku meminta abah aku cepat2 ke rumah mereka kerana si ibu pengsan.si ibu di bawa ke hospital dan doctor sah kan, tiada lagi harapan.barah sudah di tahap terakhir.aku masa itu terpaksa pulang ke campus dan tidak sempat menjenguk makcik itu.beberapa hari kemudian,aku dapat berita makcik itu telah tiada.yea.aku sedih walau dia bukan keluarga aku.walau aku jarang sekali berjumpa sebab sejak aku pindah ke kawasan perumahan itu aku banyak habiskan masa di asrama.

sejak itu tinggal kesuma yang umurnya sama seperti aku pulang ke rumah menjaga ayah nya yang lumpuh dan abangnya yang agak kekurangan itu.namun sebagai seorang pelajar,kesuma perlu meneruskan semester juga.lalu dia pulang ke kolej dan tinggal lah the father with his son. soal makanan tidak menjadi hal kerana ada diupahnya orang untuk memasak dan membersihkan rumah.tetapi hidup dua lelaki bujang kurang upaya bersama resorted them to take banyak makanan luar.si abang itu gemar minum air kotak.due to his diabetics, few weeks after si ibu meninggal, si abang pula meninggal.aku langsung tidak tahu akan berita ini kerana waktu itu aku sibuk.aku hanya tahu bila aku pulang ke rumah sewaktu cuti semester.aku hairan kenapa aku tidak lagi nampak si abang jalan2 masa petang datang rumah aku.bila aku tahu,aku nangis sendiri.

tinggal kesuma dengan ayahnya.kesuma tamat kursus sijil.lalu tinggal di rumah sahaja.temankan si ayah.tapi desakan hidup zaman sekarang.masa depan terletak pada segulung cerficate.lalu kesuma mengambil keputusan untuk meneruskan pelajaran di peringkat diploma.memandangkan tiada siapa yang boleh menjaga si ayah,lalu ahli2 keluarga mereka mengambil keputusan menghantar si ayah ke old folks home yang berbayar.si ayah sendiri yang mahukan itu.12 hari di sana, si ayah pergi meninggalkan dunia.kali terakhir sebelum berangkat ke old folks' home,si ayah dan kesuma bersama saudara mereka pergi menjenguk kuburan si ibu dan abang yang bersebelahan.si ayah berkata, "tempat ini aku yang punya.simpan untuk aku.jangan bagi pada yang lain".maka sekarang tempat itu tempat dia.tempat dia yang abadi.dan sekarang tinggal kesuma.seorang.sebatang kara.

mom said, kesuma cantik. baik. cerah, manis. pakai tudung x pernah bukak even dalam rumah. aku tak kenal kesuma. tak pernah nampak. aku menangis pasal orang yang aku x kenal. tapi aku doa dalam solat, dalam hati, i wish that she'll be meeting with someone who could shower her with love and please take her away from that misery.kalau boleh,balik nanti aku nak jadi kawan kesuma.kalau dia sudi.i wish her to have a beautiful life after what she's been through.wahai lelaki baik di dunia ini,jagalah gadis baik itu sebaik2 mungkin.jauhkan dia dari sebarang kesusahan lagi.amin.

reminiscence: 7 (junior high)

i write this entry out of boredom.u understand me don't ya?just read it if u want.da.

at last aku sudah tak perlu lagi dress up kan diri aku dengan kain blue black sebagai uniform sekolah.aku kini berbiru muda bergaya dengan beg pink ke sekolah dan melangkah longlai ke kawasan sekolah yang sama tapi berlainanan pintu.ya.aku masih di Convent.sekolah yang hanya manusia2 ayu sahaja para pelajarnya.aku lulus cemerlang utk UPSR.straight A's.tapi sekolah aku yang maha kecil itu tidak membenarkan aku dan rakan2 cemerlang yang lain berpindah sekolah.maka kami berhimpit2 di sekolah yang sama tapi kami sukakannya.aku dapat tawaran ke sekolah sebelah.half sbp.tapi aku tolak sebab kawan aku nan seorang seperti mahu menggandingkan aku kembali kepada Fazli.aku segan lalu aku stayed di Convent.

hidup di sekolah menengah.aku tidak lagi skema seperti di sekolah rendah.kali ini aku sudah pakai tudung.wajib sebab aku kan sekolah kat Kedah.dulu masa primary boleh la aku berbogel kepala mau ke sekolah. kini dh high school mana boleh.tapi tudung yang aku pakai masa itu amat horror.aku tak tau mcm mana nk bentukkan.aku lipat jadi bulat.sebijik macam ustazah.aku budget rock aku x lipat.terus jadi petak.tengah tahun baru kawan aku ajar.maka cantik la sikit aku bertudung.hehe.

aku ingat satu incident.but i'm not so sure whether it happened when i was in form 1 or form 2.rasanya form 2.

kisah seorang PUTERI.

hari itu aku pergi kelas seperti biasa.and hari itu ada student baru dr KL masuk kelas aku.dia amat comel.beg nya oren seingat aku.besar bagi badannya yang kecil dan nmpk seperti penyu.penyu yg comel.dia bertudung mengikut peraturan.aku yang masa itu terkenal dengan keramahan,menegur gadis itu."hye.what's ur name?".(aku cakap melayu la masa tu.haha).dia cakap nama dia *********.tapi aku yang agak2 pekak dengar."huh?nanas?ke syanaz?".then aku tanya lagi.tapi aku still jugak pekak.kawan2 aku tanya."apa nama budak baru weyh?".aku jawab."tah.nanas?".then kawan aku terkejut and dia pulak tanya."owhhh.puteri sharanaz".huh.nampak sangat aku pekak.

aku dulu agak2 nakal.nama dia puteri sharanaz.kerabat diraja.kaya.tapi dia tak berlagak.aku suke usik die panggil die "PUT".singkatan utk puteri.sejak dari itu,aku dan rakan2 aku yang lain especially lydiawani and fatni panggil puteri "putput".puteri tak suke tapi kitorang panggil jugak dia "putput".so cute.heheh

satu hari.kelas kitorang digunakan utk peperiksaan ape tah.so kitorang kena halau merempat kt science lab.aku ingat lagi.masa tu aku dengan puteri,lydiawani,fatni,mayura,lydia chong and sunita.kitorang borak2.sekali cakap pasal period.antara kitorang sume puteri je yg x mature lg.so aku pun mulakanlah ajaran mak nenek yang aku cipta sendiri....

aku: putput.tau x period tu camne?

putput: taula.darah kan?eeeeiiii.kite takut la awak.

aku: hehe.sakit woooooooo mase period.sebenarnye kan.bukan darah tau.tapi period tu lagi sakit dari kuar darah.

putput: eeeeeeeeiii.awak jangan la tipu kite.takut la.jahat la awak ni fathiah.

aku: la.betul la tak tipu.awak nampak tak tu dlm longkang kt luar tu.kaler biru2 kan.ha.period kaler tu la awak.sakit tau.mase nk kuar tu awak rase pedih sangat.saye pun takut.eeeeeeiiii.

putput: awak tipu laaa.mane de kaler biru.kaler merah la.darah la.

aku: takkkkkkk.betul tak tipu.kaler biru.sakittttttttttttt.

tiba2 air mata tuan puteri mengalir.ketakutan.aku gelak dan terus pujuk puteri.then aku explained la d truth.hahahah.actually blue liquid dlm drain tu was iodin.kan kitorang kt science lab masa tu.sian putput.hehe.sori dear. =p

penat!!!malas!!!

uhoh!!!i cant understand myself.i'm damn tired but i could still manage to sneak out from home and watched mamma mia with my other housemates.i'm not in d mood of updating any of my hol stories,life issues and all but i just feel like screaming out my lung and say that "penat!!!malas!!!".

penat sebab jalan terlampau banyak. malas sebab tak unpack barang lg n gmbr pn x transfer lg,what's worst is that camera still dlm handbag and almost everything is still in d bag.hp pun x charge dh bpe ari so jawabnye matila hp tu dlm masa sesaat lg.

oh yeaaaa.mamma mia which i watched just now was pretty fun.at first i thought it was poyo coz cm industan lak nyanyi2 but then rase cambest plak.okes2 ni part yg aku nak highlight utk entry kalini.

d most touching part is when pierce brosnan proposed to meryl streep.he has been waiting for her for 21 years.can u imagine that?has it been happening in real life?i kinda doubt that fact.i mean the fact of someone precisely a guy,willingly waiting for a girl for half of his life.because as what i'm concerned with,guys usually cant live without a girl by his side.some guys just couldn't stay in long distance relationship.some guys just suddenly change his feelings towards the girl he used to love,some guys just couldn't resist the temptation of being fonded with another girl for d sake of moving on.is moving on means that you have someone new as your spouse?question to ponder and your sincerity is really at the risk of doubt.is waiting for d girl after break up but the duration of waiting is only a month but within that duration you have already had befriended with another girl can be entitled as waiting?that is not waiting la incik.that is gatal okes.x ikhlas tunggu namanya.kalau betul nak tunggu n kalau betul ikhlas,takdenya awak menggatal dengan org lain.don't u say u love me still but u can't make it with me.don't u say u love her but ur heart is still having me inside.being unfair.is not good.bad.

Monday, July 14, 2008

saya sudah pulang

uuuhhhhhhohhhhhhh.i'm back.

2 weeks off to sydney n melbourne had blossomed me to the scent of happiness.but i'm sick!my nose is aching.pedihhhh.i tak suke sejuk.n my feet are numb.banyak sangat jalan.

2 weeks without internet access.saje je xnk have access to internet padahal bley je coz ade je computers and internet available tp saje nk cuti from internet.so akibatnye baru tadi checked result (it was fine.alhamdulillah),checked mail (banyak sangat sampai tak terbaca,and ada lagi another account yg x check),on ym tp invi (byk offline msg,x larat bls),check friendster (msg,comments n pelbagai macam yg dah xde mood nk tengok),checked facebook (banyak friend requests tp approved mane knal je) and d most important thing!!!!!!i checked my bank account and yea!i've prepared for it and i know that i gonna have to constraint myself from anything that requires money.uhhhhhhhhhhhhh!!!percutian budget yg aku planned telah bertukar menjadi percutian mewah sejak hari pertama lagi.huh....i'll talk about it later.daaa