Wednesday, July 2, 2008

sincere apology

1: firstly, i address my deepest sincere apology to everybody that has been confused by my emotional state previously.

2: secondly, greatest apology to someone that i don't even have the intention of breaking that earnest piece of heart.

3: thirdly, an apology to everybody who reads my blog as i'll b away for 2 weeks starting this Thursday and hardly keep updated.

i wanna have a good rest in Sydney and Melbourne and be fixed mentally and emotionally. can't wait to see my besties!!!asyi,amnah,ezat,wan,tehah!!!

Tuesday, July 1, 2008

reminiscence: 6 (upper primary)

sejak aku mengenali dunia sampailah sekarang dunia mengenali aku, aku amat2 sukakan kucing. yea~~kucing atau dalam bahasa lainnya, cat meow meow!!

aku ingat lagi. waktu itu aku Standard 6.hari2 aku busy dengan school activities dan jugak tuition. but then ada this one day, waktu maghrib,hujan renyai2.kedengaran suara anak kucing meng"meow2".lalu abang aku bukak pintu dan ternampak di belakang pintu rumah,seekor anak kucing hitam yang kurus kering menggigil kesejukan sambil menangis.abang aku bawak anak kucing itu masuk ke dalam rumah and as usual secara automaticnya aku lah yang akan menjaga kucing2 yang di'adopt' itu.

kucing itu amat kurus.basah.dia menggigil kesejukan dan hidungnya mengeluarkan hingus hijau.dia kne flue.huuuu.kesian.lalu aku lap kucing itu and bancuhkan hot milk untuknya.but kucing itu refused untuk minum.aku sedih sendiri and aku titiskan jugak susu yang aku tiup2 kasi suam+sejuk itu ke dalam mulut kucing kiut itu.

few days later kitten itu makin manja dengan aku.tapi...kitten itu tidak makin sihat.tahap kesihatannya sama.parents aku terlalu busy untuk bwk dia ke vet.waktu itu aku percaya yang air Yassin adalah ubat untuk segala (kan aku dh dekat2 UPSR time tu so air yassin kira glamour la).so ada sekali tu waktu solat maghrib aku buatkan air Yassin untuk kitten hitam ku yang kurus dan sakit itu.kitten itu refused untuk minum tp aku pujuk juga.kucing itu manja sekali dengan aku malam itu.aku sayang mahu tinggal dia tapi aku kena juga tidur sebab esok aku sekolah.

malam itu aku tidur tak lena.pagi around 5am aku terjaga.aku dengar suara nenek aku cakap dengan abah aku.pagi itu diorang bangun sahur."ni kalau kakak tau anak kucing dia camni mesti teriak nya".secara spontan aku terbangun and terus lari keluar menuju ke arah kotak yang aku tempatkan kitten itu siap dengan selimut sekali. huaaaaaaa!!!kitten itu mati.air yassin aku tidak mujarab.aku nangis di situ juga.aku ikut abah aku pergi tanam kitten itu and aku nangis lagi.sampai sekolah aku nangis lagi.yeap..masa aku kecik aku suka menangis.berbeza sekali dengan sekarang.hurmmm =p

seharusnya aku ada banyak cerita pasal cat meow meow sbb aku dulu ada banyak kucing tapi nnti balik holiday aku citer.daaaa =p

TAG:perihal seorang awek ;p

owh.awek itu telah di tag sekali lagi. oleh kawannya yang dipuja2 sebagai bitch.tetapi bagi awek itu bitch itu adalah best.teman sehidup semati.auuuwwwwww~~~

siapakah gadis ayu bertuah betudung litup bermata menggoda itu?huhuhu.haruslah aku!!!!!

nama2 timangan oleh orang tersayang:
- ramai sgt org syg aku. so aku list down sumer:
1. kakak = dipanggil oleh adik2 aku terchenta, and mama and abah juaa
2. dekfye = dipanggil oleh abglong,abgcik,abg watt n abg jam
3. fathiah = dipanggil oleh kawan2 convent,kak razia dan juga kebanyakan orang lain.
4. fath = dipanggil oleh rakan2 yang start kenal aku sewaktu/selepas umur aku 16tahun.terutamanya rakan2 Saina,rakan2 IPBA n rakan2 yang kenal aku dr rakan2 aku dari situ.paham?
5. siti = dipanggil oleh mat saleh n minah saleh sbb diorang x reti nk sebut Fathiah.at d same time aku feeling ayu sopan bila dipanggil Siti.muahahaha.tp aku benci Siti Nurhaliza.bosan.

anda seorang yang:
- amat susah marah.tapi kalo marah pun sure cepat cool.pemaaf.malas nak gaduh2.unless la kalo salah besar sangat2.datang melutut pun blum tentu leh ampunkan.
- suka pikir positive so amat senang percayakan orang.that's why selalu kena tipu!!!!
- happy go lucky.x suke nangis depan org.amat ego!
- loving and caring. tak kisah la towards human or animals.sume pun i sayang.muaaahhhhsss

insan teristimewa.
- my dad for sure!eh...berbelah bahagi lak.mama ke abah?both boleh x?karang my mom majukk.hehe.
-abah: he understands me more than i understands myself. he always be supportive in everything i do.always comes out with the best advice.
- mama: she understands me but not as how my dad does.always been supportive but kadang2 ade gak sedikit leteran.her advice always comes with dad's idea.haha =)

favourite food:
- i eat almost everything asal halal.

favorite colour:
- white

favourite song:
- rahsia

sikap yang membuatkan anda stress:
- cakap x srupa bikin.

5 benda yang mesti ada dalam handbag:
- purse sekali ngn duit n cards
- eye drop
- mp4
-handphone
-digicam

kali terakhir menangis beria2:
-last few weeks bila tahu makcik itu rindu aku.hehe =p

p/s: aku takmau tag org lain coz i dun feel like to.daaa =p

recipe

specially for GG.

hurmm.....to be honest it was my first time cooking mee kari.since i couldn't reach my mom who was working so i just browsed through mesra.net and masak ikut suka ati sambil telinga tersumbat ngn mp4.but the outcome was not that bad.seperti masakan ibu.wahahahhaha =p

INGREDIENTS: ayam,udang,fish ball,bean sprouts,yellow noodles,rempah kari daging,rempah kari ikan,bawang merah,bawang putih,bunga lawang.

HOW TO COOK?
1. cuci ayam,udang and fish ball and potong2 ikut suka hati.(make sure bersih)
2. hiris bwg merah n bwg putih (i'm not sure nk kne letak bpe biji tapi suka ati je insyaAllah sedap)
3. panaskan minyak,tumis bwg merah+bwg putih+bunga lawang.
4. bila dh naik aroma yg best,masukkan bancuhan rempah daging + rempah ikan. (combine both rempah and make it balance)
5. bila dah naik minyak ke pecah minyak eh...tatau org panggil pe tp bile nmpk cm myk dh buih2 skit tu then masukkan ayam.letak air skit.biar ayam separuh msk.
6.masukkan santan n mase dh separuh mendidih masukkan udang + fish ball.
7. biarkan mendidih n masukkan garam n sedikit ajinomoto secukup rasa (demi keselamatan jgn over2 lak simbah ajinomoto.kasi naik rasa jerrrrr)
p/s:sambil2 masak kuah tu celur la mee ngn bean sprouts.kalo nk lg sedap sediakan skali ngn bwg goreng,daun bwg,kerang rebus.tapi kalo dah broke like how i am,then cukup2 la ngn ingredients yg wajib.hehe.

happy trying.nyum2 sampai slurp2 tauuu coz seperiuk besar tu was only consumed by me.muahahahaha =p

Monday, June 30, 2008

reminiscence: 5 (upper primary)

dulu masa aku sekolah rendah aku pernah jadi mangsa buli.

Darjah 1, gadis genit India itu namanya Kogeela. segila namanya. aku ingat lagi. aku Rumah Hijau untuk sports and aku yang memang akui aku lemah physically beratur menunggu giliran untuk bermain gelung rotan. Kogeela di belakang aku.beratur dalam barisan yang sama. yelaaa..dah dia rumah sukan sama. tapi aku tensen dalam hati.Kogeela duk main2 tarik rambut aku. makin lama makin kuat and last2 aku nangis dalam diam.

siot nye Kogeela and bodohnya aku sebab biar diri dibuli. tapi aku memang begitu sejak kecil and...sampai sekarang ke? no comment. haha.

sebab aku pernah dibuli so bila aku masuk upper primary aku tergedik2 teringin nak jadi prefect.tapi physical yang kurus and tak berpesonaliti menarik buatkan aku jadi pelajar biasa.silly me,i went back crying to my dad, "uhukk...kakak nak jd prefect..." =(

down i was and sampai aku habis sekolah pun aku x pernah jadi prefect. yea!!!sekarang korang nampak aku gila2.tapi kecil dahulu aku skema!!!amat.aku mula x skema masa aku Form 1.nantikan cerita2 tak skema dari aku.huhu =p

p/s: nasib baik aku tak pernah jadi prefect time skolah dulu.nape?adelaaaa...hehe =p

i'm back!



today, i'm not being lazy as how i used to be for these couple of days. i last cooked last 3 days and i ate sambal udang for 3days straight.eeeeeiiuuuwww~~until i found tht sambal udang is not appealing to my appetite anymore then i threw the leftover of it.

so today i woke up earlier compared to previous days n cooked myself "mee kari".i've been craving for it since yesterday so this morning i woke up and went to the nearest Asian Market and bought the ingredients.so there it is (look up!!!).the simplest mee kari in this world with limited ingredients for someone who is as broke as me. LOL.

however, by accomplishing cooked something for today, i feel like i'm back to my senses.i used to be so much in love in cooking especially last year.but not this year.i spent so much money on eating outside n seldom cook at home unless early of this year as the assignments were not yet started to kill.hurmmm...

kau buatku keciwa

berkurun lamanya aku menunggu.
berepisod2 perjalanan aku tempuhi.
bermacam dugaan aku hadapi.
ku harapkan kau mampu buat ku tersenyum di akhir hari.
namun belum pun lama aku meninggalkanmu.
kau langsung tidak menanti.
lalu menutup pintu hati.
biarkan aku menanti.
kelaparan......
amat!!!!!!!!

p/s: i accompanied Sufi to Gold Coast airport this evening and we didn't find any restaurants to fill our empty stomach.bukan takde restaurant lgsg tp kitorang terkejar2 pegi airport,pegi backpackers,carik stesen n lgsg x sempat stop utk mkn. so we'd been hungry since evening until nearly midnight.the only hope was Domino's coz it usually opens until 12.we arrived Westend around 11.30pm but Domino's had already closed?wtf!!!!!!!!lapar!!!!!!!!!!!