Saturday, June 21, 2008

Kenapa kita tidak boleh jadi kawan?

To someone that you know who you are… soalan di atas aku tahu jawapannya.

I knew him last year. Virtual friendship. Tak ingat siapa add siapa di friendster. Tapi dari situ kami kenal. Dia bagi id ym dia and aku add. Persahabatan kami bermula dengan pergaduhan. Dia asyik buat aku naik angin. Buat aku marah. Tapi aku tak pernah marah betul. Memang aku begitu. Lagipun aku sedar dia hanya bergurau. Hobi dia; puji diri sendiri, add kawan2 perempuan aku, and mintak aku sampaikan salam pada kawan2 perempuan aku yang single. Dari situ aku suka cakap dia gatal. Tapi aku tau. Dia bukan gatal. Bukan juga desperate even perkataan itu selalu aku lemparkan. Aku tahu dia sunyi. Ingin cari kekasih. Tapi orang baik selalunya banyak dugaan. Macam aku? Tidaklah.

Baru2 ni dia bagitau aku. “kalo u dah kapel nnti, let me be among d first to know ok”. Aku tanya, “why?”. Dia jawab, “sbb I xnak kawan ngn gf org”. lebih kurang begitu la ayat2 kami. Aku x ingat sangat.

Malam ini, baru tadi, Dia datang lagi. Tanya aku siapakah jejaka itu? Aku jawab aku tau dia tau siapa. Kami bercakap sedikit2 dan dia tengok sedikit gambar. Then he said, “ok lah fathiah. I doakan u all the best in your life and in your relationship. I doakan u hepi selalu.have a nice day”. Aku tanya, kenapa dia cakap macam tu. Pelik. Dia cakap,”I think it’s d right time for me to go”. Dia cakap sebab aku dah suka orang lain. Dia cakap, susah kalo nanti dia tersuka aku.

Aku faham… sebab benda ni pernah jadi dulu. Lelaki yang pernah nak withdraw diri dia 3 tahun lepas dari friendship antara aku dan dia itulah laki yang pernah hancurkan hati aku yang hanya sekeping.

Untuk lelaki yang withdraw dirinya semalam… u… kalini I cakap elok dengan ikhlas… u’re a good guy. Yes u are. Selama ni I cakap u tak baik I was just joking. I tau u tau… and u… jangan susah2 carik girlfriend.u’re not a loser.u have all d potentials and credibility of a good guy. U hensem. Ye kalini I mengaku even selama ni I slalu deny. U baik. Ye kalini I cakap betul u mmg baik even selama ni I cakap u kerek. U pandai. Engineer graduated from Germany.So u jangan risau. Akan ada perempuan baik untuk u. Macam mana u doakan I untuk hidup I bahagia, macam tu jugak I doakan u… and terima kasih for all this while. Terima kasih sebab selalu jadi tempat untuk I marah2, terima kasih sebab selalu dengar cerita2 bodoh I, terima kasih sebab selalu tolong I bila laptop I or anything pasal technology kacau idup I, terima kasih sebab selalu tolong I edit gambar2 i, n all in all, terima kasih sebab sudi kawan dengan I yang gila2 even sekarang u tak mau lagi. n u... i tak marah because of the decision u made. i respect it as i understand it. All d best to u =)

p/s: ni tips untuk u. u dah complete package. Tp jangan suke sangat puji diri u depan girl yang u suka.okes.goodluck!!!teruskan doa u untuk i ok.hehe =)


Friday, June 20, 2008

i know u love me.so do i.

dear friends.

i know u guys and girls love me much. i know how much you concern and care about me. especially about my feelings, my situation and my life. i blame none of you for having scandalous thought in your mind about my life affair as i am the one who has created it yet until now.

i know that i might have been constructing a puzzle in our friendships for i have never spoken any of my feelings to some of you. how would i say it out loud when i myself am still failing in comprehending it?

you must be questioning me back of what is the fact that i still don't understand? i myself have no answer for that for i am... clueless.

dear anonymous.

i know i have been unfair in putting you in this state of misery. none of my intention is to hurt you. far from playing with your heart. i am more than thankful for you have always been understanding waiting for me with patience. i know i would be judged as blind if i see your love as vague. but truth to be told... the feeling which i had thrown far in the deepest land is now showing the intense of pulling itself out from the ground and back to its place. i feel the loneliness when you aren't around. is that the sign that i will feel love in every of my single breath again yet after this?

i know we're moving slowly to another stage. but i keep on holding. as i think i like it the way we are now.

and to dear friends again.

i personally claim that, yes i do have that feeling. there is that something. but please understand. your friend (me) is crazy. (me) is unstable. (me) is fragile. (me) will try... =)

for the ladies and gentlemen that i mentioned above, friends and anonymous, i know u love me. so do i ;p

Thursday, June 19, 2008

benarkah ini?

aku malas untuk blog-hopping. at the moment. not forever. i'm coming to the peak of confusion. am i feeling it right? am i missing it right? am i loving it right? haihhhh. aku keliru. aku mahu hidup bahagia. sekali lagi. tapi untuk selamanya. tapi aku takut ia terjadi lagi. tapi sampai bila baru aku boleh buka pintu itu? boleh wujudkan jalan itu? heart yang unknown berkata: jalan bahagia akan terbuka jika kita ikhlas dan jujur. jalan bahagia akan terbuka jika kita landaskannya dengan agama Allah.

aku pernah baca novel "Ayat Ayat Cinta". karya agung dari Indonesia. Sudah lama aku baca novel itu. dan sekarang aku baca ia lagi. mampukah aku melayarkan cinta aku seperti mana dalam novel itu bila mana iman aku sendiri masih goyah? berdasarkan pengalaman aku. sampai satu tahap aku berani buat kenyataan. aku tak percaya ada lelaki muda yang agak2 sebaya dengan aku yang alim. letakkan dia di sebelah perempuan.berdua.lihat apa terjadi. itu kenyataan yang aku sendiri fikir.tapi kalau betul ada yang benar2 alim dan mampu menahan, aku tabik spring kat dia. tapi bila kita nak nilai orang tu alim atau tidak, semuanya akan berbalik kembali kepada definisi -alim-. sudahlah.entry aku kalini bukan untuk bersoal pasal kealiman.bidang yang aku tidak arif. tapi untuk berbicara pasal kebengongan otak aku yang keliru.aku tak harapkan lelaki alim. cukuplah sekadar dia cukup solat, boleh mengimamkan aku, n boleh bimbing aku.

aku paling suka dengan one line in one of my fav Indo songs, sang by Melly Goeslow, "ku inginkan cerita cinta terindah bagaikan dalam dongeng". tapi Fathiah, berpijak pada realiti. apa yang ada dalam cerita dongeng tak selalunya terjadi dalam dunia nyata. kita manusia, mahukan yang indah2 saja sampaikan yang buruk2 kita anggap ia disastrous, unfortunate,predicament. betulkan? tapi abah aku cakap. jangan anggap ia begitu. take what u think as unfortunate as fortunate coz there is from where u learn. get it?

so aku fikir. kalau nanti aku lalui lagi jalan itu, aku akan cuba untuk tidak jadikan jalan itu sama lagi seperti jalan dulu. tapi kalau jalan itu tetap jugak mengorak menjadi jalan dulu, aku anggap saja jodoh itu milik Allah. tapi aku doakan aku tabah. boleh? hehe =p

it's another boring day

why do i have to endure a boring life? why can't i spice it up? yea i know it's my choice on how do i lead my life aite?

sufi g city ngn ida n g msk bubur jagung kt unilodge. aku? aku malassss. malasss nk jalan tambah lak puasa2 cmni n ujan2 cmni. it's too gloomy out there n mlm ni kitorang satu umah skali ngn jan n ida sume nk g tgk movie. cite ape tah yang Zohan tu. so time tula baru aku nk kuar umah. arini takde mende nk wat. meal untuk berbuka smlm nye msk terlebih. so arini terpaksa laaaa mkn je nasik goreng ayam+udang tu. tp bubur jagung wat smlm dah abis dimakan oleh gajah. sape gajah tu? aku la. laparrrr.so abis setengah periuk kt aku sorang je.ahahahah.

arini nak watpe?nk tgk movie lagi?huaaaaa!!!bosan2.blog hopping lagi?yang tu aku bley tolerate.tapi xpela aku nk baca novel. daaa

Wednesday, June 18, 2008

jangan salah faham!!!

oit oit jangan salah faham ngan entry di bawah.not that i mean i cant speak malay.ellooooo tu amat keji okess. aku 24jam cakap melayu.sejam dua je jumpe omputih cakap omputih.selit2 je few english words time cakap in real life n time chat kt ym. so how would i say that my english is better. haruslah tidakkkkkk. mak x maksud cmtu nok!!!! hahahaha. aku just mksudkan time rasmi ni haaaa~~~ sbbnye ari2 ckp melayu casual or lebih tepat, cakap kedah. so mestilah bm rasmi jd blur2 sikit. tambah lak aku x suka baca surat khabar. so paham tak? alaaa x reti la nk explain. apa2 jela. tapi jangan salah sangka aku berlagak okes. sbb english aku lagi la hampeh tahap hampagas.korang suruh aku cakap kedah aku terer laaa. "bahasa melayu kedah is my mother tongue". haaaa statement tu aku brani. aiyoooooooo. aku x brani okes nk wat statement cm sorang kwn aku kt sini, "english is like my mother tongue". seyes aku x brani wat statement cmtu.

okes la ape2 hal pun aku pmpuan melayu tulen okesss. ke pompuan melayu AYU terakhir??? blueeeeekkk muntah kt situ gak. haha

bahasa itu tidak aku lupakan.

jam menunjukkan 1.23 am pgi waktu Brisbane. aku masih juga tidak memejamkan mata aku demi melayari mimpi2 yang sudah lama aku tak ingat. aku baru selesai menjalankan kewajipanku sebagai anak yg sweet, menelefon rumah setiap hari yang mana aku sekarang sedang cuba mengurangkan jumlah penelefonan aku demi membuatkan family ku rindu. aku baru selesai membaca beberapa entry di blog seseorang yg aku langsung tidak kenal. firus yang memberikan link itu demi untuk mengisi kebosanan aku siang tadi. gadis itu lebih berbahasa melayu walau dengan sedikit selitan bahasa2 english. aku sedar blog aku lebih kepada bahasa english. lebih kepada kehidupan aku sendiri. lebih berupa diary dari article2 untuk pembacaan sihat. aku sengaja memilih begitu berasaskan kepada niat asal aku untuk merakam segala apa yang berlaku dalam hidup aku. walau penulisan ku lebih berbaur bahasa asing, namun aku bukanlah seorang penuntut luar negara yang melupakan terus bahasa asalnya. aku masih fasih berbahasa melayu. malah perbualan aku seharian hampir 80% adalah dalam bahasa ibunda ku sendiri. walau article2 yang aku baca setiap hari dan hampir separuh dari ayat2 virtual aku bersama rakan adalah english, namun bahasa melayu masih keutamaan aku. namun aku dan hampir semua rakan2 ku sedar bahawa sefasih manapun kami berbahasa ibunda, kami nampaknya semakin mengorak langkah ke belakang dalam setitik konteks berbahasa. hampir kesemua kami berani untuk membuat kenyataan, "we sound stupid when we speak malay formally". ya. hampir sama seperti apa yang syarifah amani katakan. namun kami hanya me'limit'kan scope kecacatan kami berbahasa melayu hanya dalam konteks rasmi. sila ambil perhatian, 'rasmi'. aku sedar akan fakta ini bila di mana tahun lepas aku terkial2 untuk menulis ucapan raya. aku sedar akan hakikat ini bila mana aku mendial talian penerbangan malaysia dan pilihan bahasa ku adalah english.aku perasan bila mana tahun ini rakanku ida terkial2 mencari perkataan dan menyusun ayat dalam surat rasmi untuk bahagian biasiswa kementerian pelajaran malaysia. aku sedar akan hakikat ini bila kawan ku azlan menelefon air asia untuk penambahan berat bagasi nya dan dia terkial2 bercakap rasmi dengan amat payah. dan hakikat itu semakin jelas bila tadi rakanku ibrahim mengatakan kerisauannya berbahasa melayu rasmi dan berhasrat untuk mengikuti kelas tambahan bahasa melayu apabila pulang ke tanah air nanti demi untuk tidak mahu dikatakan berlagak atau lupa daratan apabila mula berkhidmat di sekolah kebangsaan nanti. di sini ingin aku katakan, kami semua bukanlah lupa akan daratan. bukanlah juga lupa akan asal usul. apatah lagi lupa berbahasa ibunda sendiri. tetapi kami hanya menjadi agak kaku bila ianya tiba kepada konteks rasmi kerana kami terlalu dibebani dengan bahasa asing selama bertahun2 lamanya. namun kami tidak pernah lupa diri dan akan sedaya mungkin menyeimbangkan kedua2 bahasa yang kami mahiri.

p/s: aku terer okey bm. tak caye tanye syira, zatil n nita coz diorang ingat gile ayat2 aku dalam assignment tamadun melayu 2 tahun lepas =p

Tuesday, June 17, 2008

Byron Bay

yesterday the 7 of us, Awan, Akran, Ayie, Aim, Sue, Jan and i went to Byron Bay. we rented a car and made our way there. the most attraction which brought me there was the Light House. i was so excited to go as my excitement was then erased by the time i was about to step out from my room. i was busy packing up my things when i noticed that my white Guess handbag was stained with the blue colour of jeans. i was so freaked out and nearly cried as i intensely washed the bag. so i started off the journey with quite a bad mood. but then as usual i was then back to normal, the cheerful me as i saw the beautiful scenery along the way. take note that i hardly sleep during the journey and enjoying the scenery through the car's window has always been my habit.

all in all i would say that the journey yesterday was extremely fine for me as i really love the scenery. even though it started with few incidents, yet it ended up so beautifully =)

incidents that happened prior the trip:
- handbag Guess putih kesayangan dinodai oleh warna biru. amat sadis tp telah berjaya diselamatkan.
- mase singgah kt R&R kitorang bli drinks and junkfood n aku ngn bangga nye sruh amik keropok Smith;Sweet Chilli and sour cream yg aku suke kasi kt Ayie sruh bayar skali ngn coke sume. i thought it was 2 for 5aud and aku amik yg paling besar n super hepi sbb murah giler.so aku pn amik another 2 bwk g counter n by d time n bayar cashier tu ckp, "11.78dolars please".aku terkesima kat situ gak coz apsal la mahal sgt?then.."excuse me, but it thought it's 2 for 5?". then..."yes it is but that's for the smallest pack".so ngan muke malunye aku mtk nk tkr yg kecik je.helloooo.time tu cash yg aku ade pn 10aud je k.mne ckuppp.n secara tidak sengajanye aku telah pun menambah kos trip kitorang sbb menyumbang kpd kemahalan junkfood.soriiiiii!!!!sumpah x sngaje =p


ni before departure. muke sedih + saiko ekceli tp wat2 senyum =p


ni mse stop kejap.time ni dh hepi balik dh. haha


yeay!!!sampai gak at last kt Light House!!! time ni pakai lg cardigan segala sbb sjuk.


ni gambar penuh cahaya keimanan. padahal terlupa off flash n ISO lak tinggi sgt =p


ni bru nk stat journey yg i didnt expect it too be too tiring.


ni sumpah dah penat gilerrrr~~~tp cntik kan scenery situ.kalo golek2 guling2 dah leh jdik cm industan dah.hahah

ngan sufi!!!


ni ngan Akran =p

something paling bodoh happened on d way balik tu. kunun la nk g satu castle ni yg kununnye one of interesting places kt situ. Macadamia Castle. so pegi laaa. cntik okes scenery kt situ.tp smpi2 je cube teka apekah castle itu???kedai pancake okes?seyes bengong.klakar gile tp nk xnk kitorang turun gak la dh sampai kan.tulaaa akibat x buat research. hahahah


on d way back kitorang singgah kt Sunnybank aka Chinatown yg second besar kt brissy. shodapppp.minum iced horlicks n makan singapore chilli prawn.yummy sampi bengkak perut.haha.

then we headed to Mount Coot-Tha malam2 buta tu.tp xde pics yg best coz gelap n camera i bukanlah DSLR.couldn't help it lol~~

an apology

some guys might misunderstood me by deliberately sending the previous entry below as comparing them to jeans. i didn't mean it. i just quoted some phrases written underneath my jeans and compare it to what i feel about love. i appreciate guys more than jeans. i really mean it. so if anybody could have been hurt by the thought of me comparing them to jeans, i sincerely wanna say that i'm sorry.

p/s: actually takde sape pn penah cakap terasa but this is just a merely thought of maybe some guys interpret it the other way round.

so.. adios muchochoss... =)