Friday, June 27, 2008

reminiscence: 4 (junior primary)

i was 7 years old when i first stepped into a place named school. yeaaa...sama seperti majority penduduk malaysia yang lain. 7 tahun start sekolah. it was a mixture feeling to get into a school. aku akui yang aku memang jenis takut tak tentu pasal. mcm tu jugak masa aku first masuk skolah. we had a test to determine which class we belong to and i got into the first class. 1 Hijau. aku ingat lagi.

kalau korang tanya aku apa paling aku ingat masa aku darjah 1, aku jawab. ...::English class dan Mrs.David::...

Mrs. David was my English teacher masa aku standard 1. almost everyday dia masuk mengajar and almost everyday jugak aku dan kawan2 aku rasa macam nak hilang nyawa. Mrs. David terlalu garang. especially untuk kanak-kanak perempuan kecil berumur 7 tahun yang comel seperti kami. waktu itu, aku tak classify kan Mrs. David sebagai garang. tetapi lebih kepada kejam.

sepanjang umur aku 7 tahun, ada 2 incidents masa English class bersama Mrs.David yang paling aku ingat.

-------------------------------------------------------------------------------------------
1st Incident: "Look at the Blackboard".

hari itu sama seperti hari2 yang lain di mana aku jalani English lesson aku dengan penuh ketakutan. once Mrs.David stepped into 1 Hijau, semua orang diam. sampaikan bunyi kertas melayang pun mampu didengari.hari itu sama seperti hari2 yang lain.Mrs.David bertindak kejam.lebih2 lagi ke atas aku.kanak-kanak comel yang agak kurang upaya. (u'll know why i said kurang upaya.tunggu!).

Mrs.David suruh semua students pandang depan.lihat papan hitam.jangan ada satu bunyi pun lebih2 lagi suara bercakap.amat teacher-centred.students had no right to speak.aku obliged arahan itu.aku diam.kaku.dan hanya memandang ke depan.ke arah papan hitam yang berconteng dengan kapur putih.

Mrs.David: Everybody. look at the blackboard. you!!! why don't you look at the blackboard?

(She was pointing to me)

aku yang pada masa itu masih kecil,namun aku faham bahasa inggeris.aku diam.dan terus memandang ke depan.

Mrs.David teruskan sesi pengajaran.

Mrs.David: You!!! i said look at the blackboard. why you're not looking?

(again. she was pointing to me).

aku diam lagi.

Mrs.David walked towards me and kasi aku penampar di belakang. ouch!!!sakit.but i didn't cry.aku duduk tegak and terus pandang ke depan.ke arah papan hitam kesayangan Mrs.David.

Mrs.David teruskan sesi pengajaran. namun Mrs.David yang kejam tidak pernah mahu mengalah. even dengan budak kecil seperti aku yang hanya Standard 1.

Mrs.David: You!!! i asked you to look at the blackboard but you're looking somewhere else.come here.sit here at the front.

Mrs.David arahkan aku ke depan kelas and duduk mencangkung di bawah blackboard.aku sedih.tapi aku tak menangis.

i was there until the class ended.

Mrs.David keluar and i ran to the toilet.di situ aku menangis.seorang....

dalam hati: uhuk...aku taula aku juling.dah tu camna aku nk focus bola mata aku kasi tepat tengok blackboard?huaaa!!!sampai hati Mrs.David.

p/s: yeap.aku juling masa aku kecil.mata kiri aku asyik bergerak ke tepi.kalau sekarang orang cakap mata aku cantik,tapi dulu masa aku kecil aku juling.sekarang pun kadang2 aku juling lagi.hehe =p

-----------------------------------------------------------------------------------------------
2nd Incident: "Terkucil di dalam Panty".

hari itu Mrs.David masuk kelas seperti biasa.

Mrs.David: everybody, take out the homework i gave u yesterday and line up at the front.i want to mark your exercise books.

aku dan rakan-rakan yang lain keluarkan exercise book masing2.Mrs.David duduk tegak di kerusi meja guru.kami semua beratur untuk menghadap ratu garang itu.sambil beratur masing2 melihat jawapan satu sama lain for d sake of checking on our correctness.

sambil beratur jantung aku berdegup kencang.dag dig dug.uuuuhhh!!semua rakan2 aku kena penampar at least sekali.di bahagian belakang.aku amat takut.sangat sangat takut sampaikan aku rasa seperti mahu terkucil.tapi aku tahan.

sampai giliran kawan aku yang di hadapan aku.bermakna selepas ini giliran aku.

Mrs.David: next!

aku berinjak ke depan dan serahkan buku aku.aku yakin tiada kesalahan tetapi aku tahu walau macam mana pun pasti penampar akan tetap singgah di belakang aku.

Piapppppppppp!!! sekali Mrs.David penampar aku di belakang. dan dengan itu juga aku bersuara, "Mam, can i go to the toilet?". tanpa sempat Mrs.David balas aku terus dulu berlari ikut pintu belakang ke toilet berhampiran kantin.masuk toilet semuanya sudah terlambat.owhhh~~kasihan gadis kecil yang malang.

---------------------------------------------------------------------------------------------

value yang aku dapat: bila nanti aku jadi cikgu aku takkan bertindak kejam terhadap students yang juling.that's why special education itu penting.that's why it is important for us the teachers to know how to cater to the different needs of students.dan nanti bila aku jadi cikgu aku akan pastikan students aku tak takut sangat dengan aku.sebab love and care itu penting bagi seorang cikgu.i was too afraid of Mrs.David sampaikan dulu setiap hari tengah tunggu bus aku berdoa baca segala ayat yang aku tahu termasuklah doa makan demi untuk memohon supaya Mrs.David sakit atau meninggal dan tak pergi sekolah.see!!!i was too afraid sampaikan doa itu jadi keji.tapi sekarang aku tak ada dendam pun dengan Mrs.David.and i am more than grateful having her as the one who first taught me English and because of her i had a strong foundation of English.because of her too,markah English paper aku hampir semuanya 100% and seingat aku hanya sekali masa aku standard 1 aku dapat 98% untuk English,yang lain semuanya 100%.

if i am to bump into her one day, i wanna hand in my gratitude and apology.

peace~~~ =)

8 comments:

nOoRoLe said...

weh. aku ingat mrs david. dia ajaq maths jugak. aku pon pnh kna tampaq kat blkg. tp xsampai terkucil. kna tampaq just because aku tulis 4+3 and bukan 3+4 macam dalam gambaq.hmm...nampak sgt kekerasan kepala tu mmg dah ada sejak kecik.hehe.. anyway... dia tak mati lagi. umoq dia panjang. masa aku p kenduri dkt umah puan salmah haritu aku jumpak dia.hoho...i still remember sikgu yg kejam..trauma!

fathiah zulkafli said...

aiyoooo!!!kejam kan dia.aku trauma smpi skrg.kejam kejam kejam!!!yaka idup lg?alhamdulillahh.kalo jumpa boley aku mtk ampun.heheheh =p

Gg said...

wah. nampaknya ada saksi lain utk mengukuhkan kenyataan betapa kejamnya Mrs.David neh.hehehe.
tapi mmg xpatut dia buat kat budak2 macam tu..

fathiah zulkafli said...

hahhaha.tula pasal.kejam woooo mrs.david.takuttttt.krg gg jd cikgu jgn kejam2 tau.idak xnk anta anak fathiah g bljr skolah gg.hehe =p

nab said...

mrs david..aku ingat..sekali dia tampaq belakang.melayang.slalunya dia cubit dulu atau pulas telinga kan..cam byk ja kena dulu..ha ha..

fathiah zulkafli said...

huuuuuuu.tengok.ang pn mangsa mrs david gak.mengerikan giler kan.huhhhh.takut okess

Sue Ann said...

Saya kena gak... Tak buat homework dulu... "Next time I will tell your mother" @@ adeh.....

fathiah zulkafli said...

haha.that's because ur mother is working in da same school.tula u.u shouldn't have been in d same school where ur mother is a teacher there. =p